© 2022 Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen | website: webjongens.nl
Weesper cacao in het Drents museum
In het Drents Museum in Assen is momenteel de tentoonstelling Glasgow Boys te zien, over een groep voornamelijk Schotse kunstenaars die aan het einde van de negentiende eeuw het impressionisme in dit land op de kaart zetten. Onder invloed van de Franse School van Barbizon en de Nederlandse Haagse School trekken de vernieuwers ‘s-zomers het Schotse platteland over om het alledaagse leven daar vast te leggen. ‘s-Winters komen de Boys, zoals ze zichzelf noemen, bijeen in Glasgow, een snel groeiende industriestad met veel ‘nieuwe rijken’ die door hun interesse in moderne kunst een vruchtbare bodem vormen voor een bloeiende kunstscène in de stad.
De Boys blijven niet in Schotland, maar waaieren na verloop van tijd uit over de wereld, en schilderen van Frankrijk tot Japan en van Marokko tot Nederland. Eén van hen, de Ier John Lavery (1856-1941), was aanwezig op de wereldtentoonstelling van 1888 in Glasgow, waar ook cacaofabrikant Van Houten uit Weesp acte de presence gaf. Voor de internationale Glasgow Exhibition had Van Houten een compleet zeventiende-eeuws renaissancehuis met bijpassend interieur laten optrekken alwaar een groepje in Nederlandse klederdracht gestoken meisjes de vermoeide tentoonstellingsbezoekers een kopje warme chocholade schonken.
Lavery liet zich inspireren door dit Dutch Cocoa House en schilderde het interieur met de bezoekers aan de stand. Het is één van de meest uitgewerkte schilderijen die hij maakte van alle bedrijvigheid op het tentoonstellingsterrein.Vanwege de losse ongedwongen opzet van de compositie vermoedt het Drents Museum dat het doek ter plekke geschilderd is. Wellicht onder het genot van een kopje Van Houten’s chocolade?
De tentoonstelling Glasgow Boys met Lavery’s The Dutch Cocoa House at the Glasgow International Exhibition is nog tot en met 7 februari 2016 te zien in het Drents Museum in Assen.