Logo

Feestelijke heropening van Museum Weesp

IMG_8563

Afgelopen zaterdag 20 februari was het dan zover; de feestelijke heropening van Museum Weesp vond plaats. Onder grote belangstelling opende wethouder Eijking het vernieuwde stadsmuseum met het doorknippen van het gespannen rode lint. Hierna toonden de oude en nieuwe conservatoren van het museum, Aukje Zondergeld-Hamer en Lisette Zijp, het definitief naar Weesp teruggekeerde schilderij De vier evangelisten van de Weesper schilder en bestuurder Gijsbert Jansz. Sybilla aan het publiek. Na door het grafelijke echtpaar Gronsveld daartoe uitgenodigd te zijn, kon het toegestroomde publiek het heringerichte museum bekijken.

Wethouder Eijking opent het vernieuwde museum

Wethouder Eijking opent het vernieuwde museum

 

Nadat het museum geruime tijd gesloten is geweest, mag nu het resultaat van de herinrichting er zijn. De inrichting van de tentoonstellingsruimten is gemoderniseerd en over veel aspecten van de Weesper geschiedenis is wel iets te vinden in het museum. Grote aandacht is er natuurlijk voor Van Houten, dat Weesp internationaal op de kaart zette, maar ook zijn er teksten gewijd aan onder andere De Magneet, Philips-Duphar en Neerlandia. Naast deze specifieke bedrijfsgeschiedenis, die voor Weesp als industriestad zo belangrijk is geweest, biedt het museum ook een ruimere kijk op de geschiedenis van de stad. Dit gebeurt met behulp van vele bodemvondsten die in de loop der tijd binnen en buiten de stadsgrenzen boven de grond zijn gekomen. Middeleeuwse schoenen, munten en aardewerk vertellen over het dagelijks leven in de stad voordat de industrialisatie haar intrede deed in Weesp. Op de informatiepanelen nabij de vitrines staat tevens aangegeven waar in de stad de betreffende vondsten zijn opgegraven.

Oud-conservator Aukje Zondergeld-Hamer vertelt over de terugkeer van Sybilla's schilderij

Oud-conservator Aukje Zondergeld-Hamer vertelt over de terugkeer van Sybilla’s schilderij

 

Speciale vermelding verdient dan nog de collectie porselein die het museum bezit. In de grote ruimte die gewijd is aan het tonen van de collectie en het vertellen van de gedeelde geschiedenis van de stad en de porseleinproductie waan je je weer even terug in de achttiende eeuw. Het is zelfs mogelijk gemaakt om geheel in stijl op de thee te gaan in hoge kringen.

Dankzij de steun van de plaatselijke middenstand werd de feestvreugde onder het publiek nog extra verhoogd door de verspreiding van gratis Weesper moppen en Wispe bier. Met de introductie van een nieuwe kinderroute, een audiotour, museumshop en – café lijkt Museum Weesp weer helemaal klaar voor de toekomst.

Het museum is geopend van woensdag t/m zondag van 13.30 tot 17.00.

Voor meer informatie over de geschiedenis van de Weesper industrie of de stad in het algemeen bent u van harte welkom in de studiezaal van de Weesper locatie van het RHC Vecht en Venen aan de Nieuwstraat 70A te Weesp, elke maandag- en dinsdagochtend geopend van 09.00 tot 12.00.