Logo
Zoektip voor je stamboomonderzoek: huwelijkse bijlagen

Zoektip voor je stamboomonderzoek: huwelijkse bijlagen

Heb je voor je stamboomonderzoek ook al eens gedacht aan de huwelijkse bijlagen? Voordat een bruidspaar gaat trouwen moeten ze bepaalde bewijsstukken inleveren bij de ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Deze bewijsstukken heten de huwelijkse bijlagen.

Wat kan je er zoal in vinden?

Denk bijvoorbeeld aan de situatie waarbij de ouders van de bruid waren overleden; in dat geval moest zij overlijdensaktes van haar ouders en soms zelfs haar grootouders insturen. Tot 1911 moest de bruidegom een verklaring van de Nationale Militie indienen waarin stond dat hij aan zijn militaire verplichtingen had voldaan of was vrijgesteld.  

De huwelijkse bijlagen beginnen meestal rond 1811 omdat dit het jaar is waarin de Burgerlijke Stand in Nederland werd ingevoerd.  Mocht je op zoek zijn naar een buitenlandse voorouder die met een Nederlander trouwde, dan kun je zelfs tot 1943 doorzoeken.

Een van onze vrijwilligers, Wil van Ede, werkt er momenteel heel hard aan om de huwelijkse bijlagen in zuurvrij papier en dozen te verpakken, maar ook om de personen uit deze bron vindbaar te maken in de personenbank op onze website. De eerste 3000 namen kun je nu al bekijken! 

Bekijk hier de collectie huwelijkse bijlagen 

Hoe kan ik dit inzien? 

Wil je de huwelijkse bijlagen inzien op onze studiezaal of wil je graag wat meer informatie? Neem dan contact op met onze medewerkers via mail, chat of telefoon.

img verhalen dirk en jannetje in ondertrouw 800x1248px

RHCVV, LoK.1456, Fotoarchief Kuijper Vreeland, 1905-1981, Vreeland: burgemeester Backer op de fiets bij zijn woning, huize Slotzicht.