Logo
Dirk en Jannetje in ondertrouw

Dirk en Jannetje in ondertrouw

Net als vandaag de dag, moest ook vroeger een stel dat ging trouwen eerst in ondertrouw. Ze moesten hiervoor een aantal persoonsgegevens aanleveren zoals de geboortedatum en -plaats, huidige woonplaats en eventuele eerdere huwelijken.


Op de drie zondagen voorafgaand aan het huwelijk werd door de priester of predikant het aanstaande huwelijk afgekondigd. Dit gebeurde in de kerk van zowel de bruid als de bruidegom. Als er dan een familielid of andere buitenstaander tegen het huwelijk was, dan konden ze in deze periode bezwaar maken. Na het invoeren van de Burgerlijke Stand in 1811 werden deze afkondigingen ook op het gemeentehuis gedaan.

Ondertrouw is nog steeds een formele aankondiging van het voornemen om te trouwen. Het geeft de ambtenaren van de burgerlijke stand de tijd om te controleren of het echtpaar voldoet aan de eisen om te trouwen: de leeftijd, of ze eventueel al getrouwd zijn en of ze familie van elkaar zijn.

Een ander woord voor afkondiging is gebod. In de marge van deze ondertrouwakte uit het kerkarchief is genoteerd op welke drie data de geboden van het aanstaande huwelijk tussen Dirk en Jannetje zijn afgekondigd, namelijk 13, 20 en 27 december 1795. Kun jij ontrafelen wat de achternamen van Dirk en Jannetje zijn? Ben je benieuwd of je het goed hebt, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om je antwoord in te sturen.

img verhalen dirk en jannetje in ondertrouw 800x1248px