© 2022 Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen | website: webjongens.nl
De stem van het volk. Ontwikkeling van de democratie in Nederland vanaf 1795
Hoewel Nederland al in 1798 zijn eerste grondwet kreeg, is het de grondwetsherziening van 1848 – nu precies 175 jaar geleden – die ten grondslag ligt aan de huidige parlementaire democratie. Deze historische gebeurtenis en de voortdurende ontwikkeling van de Nederlandse democratie sinds 1795 staan centraal in de tentoonstelling.
De tentoonstelling ‘De stem van het volk’ vertelt het verhaal van de (moderne) democratie en democratische waarden. Belangrijke thema’s zijn het kiesrecht, het kiesstelsel, de rol van politieke partijen, en daarnaast komen ook de kwetsbare kanten van democratie, de emancipatie van verschillende bevolkingsgroepen, de werking van het democratisch stelsel en de rol van de burger in de democratie aan bod.
De ontwikkelingen en verhalen worden verteld aan de hand van (lokale) gebeurtenissen en originele archiefstukken, zoals een verslag van een kerkenraad uit 1798 over de nieuwe Staatsregeling, een Antirevolutionair Volksblad uit 1939, een brief van Thorbecke waarin hij uitleg geeft over zijn grondwetsherziening van 1848 en een manifest voor vrouwenkiesrecht uit 1913. Ook zijn er spotprenten, foto’s van protesten, foto’s van bekende politici als Jan Schaefer en Dries van Agt die de regio bezoeken. Naast de bekende partijen en verkiezingsaffiches komen ook minder bekende lokale partijen aan bod zoals PUS uit Abcoude, PPM uit Maarssen en PROP uit De Bilt.
Ga als bezoeker zelf aan de slag met democratische vraagstukken: breng bijvoorbeeld je stem uit voor of tegen een grondwetswijziging, ontwerp je eigen protestbord of ontdek welke grondrechten er tijdens de Tweede Wereldoorlog verdwenen. Door de interactieve elementen is de tentoonstelling geschikt voor het hele gezin.
Archief als pijler van democratie
Roosmarijn Ubink (directeur-archivaris RHCVV): “Archieven vormen een actieve graadmeter voor de democratie. De mate van toegankelijkheid van archieven weerspiegelt namelijk de mate van transparantie van de overheid. In een democratie moet de overheid verantwoording afleggen over wat ze doet, zodat mensen het beleid kunnen controleren. De Archiefwet en de Wet open overheid (Woo) zijn niet voor niets nauw met elkaar verbonden. Verantwoording afleggen kan alleen als de informatie van de overheid, de archieven, goed geordend zijn en voor iedereen toegankelijk. Archiefdiensten dragen hieraan bij door deze toegankelijkheid te waarborgen, de archieven duurzaam te bewaren en ze ter beschikking te stellen aan burgers zodat onderzoekers, journalisten en anderen kunnen achterhalen wat de overheid heeft gedaan en waarom.”
Activiteitenprogramma en publicatie
Rond de tentoonstelling worden in 2024 diverse activiteiten voor alle leeftijden georganiseerd. Naast workshops zoals cartoon tekenen (op woensdag 14 februari) en affiches maken (voor de jeugd), zijn er lezingen en interactieve thema-rondleidingen.
Eind mei verschijnt bij de tentoonstelling een rijk geïllustreerde publicatie. Aan de hand van lokale verhalen en archiefstukken uit de depots van het RHCVV wordt de ontwikkeling van de Nederlandse democratie en de daarbij behorende grondrechten van de afgelopen tweehonderd jaar verteld. Het boek wordt uitgegeven in samenwerking met uitgeverij Waanders en is geschreven door Wouter van Dijk (historicus en collectiebeheerder bij het RHCVV).
Het boek is vanaf 30 mei te verkrijgen bij het RHCVV, de boekhandels en online. Wil je alvast een boek reserveren?
Houd voor alle activiteiten deze website en onze social media kanalen in de gaten.
Fotografie: Marlies van den Berg