© 2022 Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen | website: webjongens.nl
Online lezing ‘De Koude Oorlog in schoolboeken’ staat online
lezing: ‘De Koude Oorlog in schoolboeken’ vanuit het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen te Breukelen tijdens de Maand van de Geschiedenis. Te zien vanaf 20 oktober 2020.
Binnen het thema van de Maand van Geschiedenis Oost/West, wordt tijdens de online lezing ingezoomd op de Koude Oorlog. Historicus Paul Stolk vertelt hierin over de verschillen die er door de tijd heen zijn ontstaan tussen diverse schoolboeken als het gaat om de schuldvraag van de Koude Oorlog.
Bij het RHCVV vinden we het belangrijk dat mensen zich bewust zijn dat er niet zoiets is als de geschiedenis. Er bestaan in het collectieve geheugen dus verschillende verhalen. Dit komt mede doordat ‘het collectief geheugen van leerlingen mede gevormd wordt door de geschiedenismethodes die op school worden gebruikt. De historiografie [geschiedschrijving] van de Koude Oorlog is onderhevig aan veranderingen en dus ook de informatie die de leerlingen op latere momenten in hun leven tot zich kunnen nemen.’ aldus Paul Stolk in zijn onderzoek.
De Koude Oorlog was een periode in de tweede helft van de twintigste eeuw waarin een gewapende vrede bestond tussen het kapitalistische Westen (met de VS aan het hoofd) en het communistische Oosten (met de Sovjet-Unie als leider). Historicus Paul Stolk heeft onderzoek gedaan naar twaalf schoolboeken die zijn verschenen tussen 1948 en 2017. Hij heeft hierbij gekeken naar op welke manier het begin van de Koude Oorlog beschreven wordt. Na uitgebreid onderzoek kwam naar voren dat er grote verschillen bestaan. Zo begint volgens het schoolboek Coda (1970) de Koude Oorlog met de Griekse burgeroorlog in 1946, terwijl een ander schoolboek (1950) uitgaat van de Blokkade van Berlijn in 1948 als het begin van de Koude Oorlog. In de drie kwartier durende lezing zal Paul Stolk deze verschillen toelichten en uitleggen hoe en waarom deze ontstaan zijn.
Praktische informatie
De online lezing ‘De Koude Oorlog in schoolboeken’ is 20 oktober vanaf 14.00 uur hier te bekijken en op ons YouTube-kanaal. De lezing zal online blijven staan en kan zo bekeken worden op het moment dat je het meest schikt.