Logo

Korfbalvereniging De Vinken uit Vinkeveen 60 jaar!

Korfbalvereniging De Vinken is vandaag 60 jaar geworden. Het archief van de club is vorig jaar ondergebracht bij het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen in Breukelen, de archiefbewaarplaats voor onder andere de gemeente De Ronde Venen. Aan de hand van het zeer uitgebreide archief kan ingezoomd worden op de rijke geschiedenis van de club. Een jubileum als dit is hiervoor een mooie gelegenheid. De ongeordende staat van het archief maakt historisch onderzoek nog enigszins lastig, het beschrijven van het archief moet daar op termijn verandering in brengen.

 

Bouwtekening van de kleedkamers op De Molmhoek

 

In het archief bevindt zich een schat aan informatie over het reilen en zeilen van de club in de afgelopen zestig jaar. De notulen zijn vanaf het eerste uur bewaard gebleven, en er is veel correspondentie in het archief aanwezig. Ook zijn op het oog alle ‘Op het vinketouwen’, het clubblad, in het archief bewaard gebleven. Daarnaast bevat het archief schriften vol wedstrijdverslagen, stukken over activiteiten van de vereniging van zomerkampen en pupillenweken tot de Vinken-fitweken, stukken van de feestcommissie, over trainingen en wedstrijden, en niet te vergeten allerlei zaken die met de bedrijfsvoering te maken hebben, zoals financiële stukken en jaarverslagen.

 

Notulen eerste bestuursvergadering

 

De aangewezen bron voor een historische terugblik is natuurlijk het notulenboek van de eerste jaren. Gelukkig zijn de notulen van De Vinken vanaf de eerste bestuursvergadering bewaard gebleven. Deze vond plaats op dinsdag 13 februari 1961 bij voorzitter Wolfert thuis aan de Kerklaan 61. De voorzitter opende de eerste vergadering ‘met de constatering dat de vereniging bestaat’. De club was 14 januari 1961 formeel opgericht. Naast de heer Wolfert als voorzitter bestond het eerste bestuur uit mevrouw M. Hogervorst als secretaris, de heer H. Simmelink als penningmeester, wedstrijdsecretaris de heer A. Scholten en algemeen bestuurslid mevrouw L.J. Wolfert-Bokhorst. Op de eerste vergadering diende direct een hoop besproken te worden, zoals verzekeringskwesties, de huur van de accommodatie en de mogelijkheid verzekeringen af te sluiten. Het werd zelfs zo laat, dat in de loop van de vergadering penningmeester Simmelink voortijdig afhaakte ‘in verband met het vergevorderde uur’. Uiteindelijk zou het bestuur het even na middernacht voor gezien houden op deze memorabele avond. In deze eerste vergadering werd ook het clubtenue vastgesteld. Er zou gespeeld gaan worden in een blauw shirt met witte manchetten en kraag. Jongens droegen daarbij een korte broek, meisjes dienden te spelen in een broekrok, allebei wit. De contributie werd vastgesteld op 20 tot 25 cent per week voor jongeren, volwassen zouden 35 cent per week moeten afdragen. Kom daar nu nog eens om.

 

Afbeelding uit het clubblad uit 1962

 

De Vinken is een club waar altijd oog is geweest voor de eigen geschiedenis. Niet alleen zijn er al drie boeken over de geschiedenis van de club verschenen, ook de jubilea zijn altijd groots gevierd. Het is zonde dat Covid-19 dat deze keer bemoeilijkt.

 

Het RHC Vecht en Venen is op zoek naar mensen die betrokken zijn (geweest) bij De Vinken en die het leuk vinden om als vrijwilliger mee te helpen met het beschrijven van het archief zodat het voor historisch onderzoekers toegankelijk wordt. Helaas moet dit wachten tot na coronatijd, maar wanneer u hier interesse in heeft dan horen we graag alvast van u. Dat kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0346-259425.