Logo

Tieners in het archief

‘Daar bewaren ze teksten’ is een veelvoorkomend antwoord op de vraag ‘wat is een archief?’. Regelmatig stel ik scholieren deze vraag. Als RHCVV mogen we namelijk geregeld leerlingen ontvangen. Ze komen langs om onderzoek te doen voor hun profielwerkstuk, bezoeken met hun klas de tentoonstelling en lopen hier hun maatschappelijke stage. Na hun bezoek aan het RHCVV, hebben ze vaak een beter én positiever beeld van een archiefdienst. Het is ontzettend leuk om kinderen en tieners in het archief te hebben. Door met hen wat archiefdozen open te trekken en zo de lokale geschiedenis te ontdekken, zie je hun interesse voor je ogen toenemen. Ze stellen vragen die voor medewerkers en vaste bezoekers vaak vanzelfsprekend zijn, waardoor je aan het denken wordt gezet. Daarnaast komen ze met ideeën om de lokale geschiedenis ook voor jongeren interessant en uitdagend te maken.

Profielwerkstuk
Examenleerlingen van havo en vwo schrijven in hun laatste jaar een werkstuk, waarbij ze zelf het onderwerp mogen kiezen. Vaak kiezen ze een thema dat past bij één of twee vakken, bijvoorbeeld het vak geschiedenis. In het kader daarvan zijn er dit jaar drie leerlingen die hun profielwerkstuk schrijven over de Tweede Wereldoorlog in de huidige gemeente Stichtse Vecht. Ze zijn al meerdere keren langs geweest op de studiezaal om archiefstukken in te zien.

Met de klas naar het archief
Sinds twee jaar staat er het grootste deel van het jaar een grote interactieve tentoonstelling bij het RHCVV. Basis- en middelbare schoolklassen komen geregeld langs om met een kijkwijzer door de tentoonstelling te gaan én om een rondleiding te krijgen in het depot. Wat dan vooral opvalt, is de temperatuur, de blauw kasten en de hoeveelheid archief. Een rondleiding in het depot wordt altijd afgesloten door samen een kijkje te nemen in de fotoladekasten. We zoeken straten op waar de leerlingen wonen en komen er dan achter dat een snackbar nog steeds bestaat, dat er een straat niet te vinden is omdat deze nog geen twintig jaar oud is en dat woningen in soms wel meer dan honderd jaar nauwelijks zijn veranderd. Als de leerlingen het depot uitlopen en de vraag krijgen ‘hoe was het?’, hoor ik eigenlijk altijd ‘echt leuk!’.

Maatschappelijke stage
Scholieren uit havo en vwo 4 zijn op de meeste middelbare scholen verplicht om dat leerjaar twintig uur vrijwilligerswerk te doen bij een non-profit organisatie. Ieder schooljaar kiezen zo’n 6 leerlingen ervoor om hun maatschappelijke stage bij het RHCVV te lopen. Tijdens hun stage helpen zij vooral met het toegankelijk maken en goed bewaren van het archief. Zo scannen ze archiefstukken voor bezoekers, stoppen ze foto’s in hoezen en helpen ze met het ompakken van archiefdozen (ze vervangen oude archiefodzen door nieuwe, zuurvrije, dozen). Het leuke is dat ze op die manier écht in aanraking komen met het archiefmateriaal. Doordat ze op de kantoren en in de depots werken, krijgen ze een goed beeld van de precieze taak van een archief.

Jongeren in het archief moedigen we dus aan. Mocht je nog een maatschappelijke stage zoeken, iemand kennen die nog een onderwerp zoekt voor een profielwerkstuk of een scriptie of wil je met je (klein)kinderen ontdekken hoe zo’n depot er precies uitziet, kom dan naar het RHCVV! Voor meer informatie of vragen kun je contact opnemen met Suzanne Lekkerkerker via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.