21ste eeuw: voortdurende emigratie en blijvende contacten

Categorie: Ongecategoriseerd
Gepubliceerd op dinsdag 22 juni 2021 08:27
Geschreven door Marloes Koelewijn
Hits: 6322

Terug naar de tentoonstellingspagina >>>

Net als in de 20ste eeuw zijn ook vandaag de dag de contacten tussen Brooklyn en Breukelen nog altijd aanwezig. Het bezoek aan Breukelen van burgemeester Marty Markowitz van Brooklyn in 2009 is hier een goed voorbeeld van, evenals de vriendschapsakte die de burgemeesters van Brooklyn en Breukelen op 21 mei 2021 hebben ondertekend.

De band tussen Brooklyn en Breukelen is ook in beide plaatsen zichtbaar aanwezig. In Brooklyn is bijvoorbeeld een koffiezaak die de naam ‘Breukelen’ draagt. In 2010 werd ‘Breuckelen distilling’ opgericht een bedrijf dat sterke dranken maakt. In Breukelen is de naam ‘Brooklyn’ zichtbaar aanwezig in het straatbeeld. Zo is er de ‘Brooklyn Barber’ en draagt het jeugdhonk in Breukelen de naam ‘Brooklyn’. De ophaalbrug in Breukelen en de Brooklyn bridge worden in de 21ste eeuw vaak met elkaar vergeleken. Brooklyn is in de loop van vier eeuwen uitgegroeid tot een stadsdeel van New York met 2,6 miljoen inwoners. Wat begon als een klein Nederlands kolonistendorp is uitgegroeid tot een miljoenenstad.

 

21e eeuw Vaarwel Nederland

Vaarwel Nederland
12 juli 2018
Omroep Max

In de aflevering ‘Verenigde Staten van Amerika’ van het programma ‘Vaarwel Nederland’ komen Nederlanders aan het woord die kort na de Tweede Wereldoorlog zijn geëmigreerd. Ze blikken terug op hun vertrek uit Nederland en laten zien hoe hun leven er in Amerika nu uitziet. Voor veel van hen is het contact met Nederlandse emigranten nog steeds erg belangrijk. Zo is in de aflevering te zien dat er busreizen voor ouderen worden georganiseerd waarbij ze met elkaar Nederlandse liedjes zingen. Ook wordt er een kijkje achter de schermen gegeven van een Nederlands radioprogramma in Amerika. De aflevering kun je hier bekijken. 

 

 

21e eeuw Brief bezoek burgemeester Brooklyn 2009

Bezoek burgemeester van Brooklyn 2009
2009
Gemeentearchief Breukelen

In 2009 was het 400 jaar geleden dat Henry Hudson zijn reis naar Amerika maakte, waar hij namens Nederland voor het eerst contact legde met de oorspronkelijke bewoners van Manhattan. Ter ere van deze gebeurtenis bracht Marty Markowitz, burgemeester van Brooklyn, een bezoek aan Breukelen. Hij kreeg een rondleiding door het dorp en een boottocht op de rivier de Vecht. Markowitz schreef vervolgens een brief aan de Breukelse burgemeester Ger Mik om hem te bedanken voor zijn ontvangst. In deze brief erkende Markowitz dat de ophaalbrug in Breukelen zeker ouder is dan de Brooklyn bridge. Daarnaast keek hij ernaar uit om burgemeester Ger Mik Brooklyn te laten zien en hoe de inwoners van Brooklyn de Nederlandse waarden hebben overgenomen. Later in dat jaar reisden Mik met 15 medewerkers van de gemeente Breukelen naar Brooklyn om hun 400-jarig bestaan te vieren.

 

Terug naar de tentoonstellingspagina >>>