18de eeuw: hechte Nederlandse gemeenschap

Categorie: Ongecategoriseerd
Gepubliceerd op dinsdag 22 juni 2021 08:27
Geschreven door Marloes Koelewijn
Hits: 6037

Terug naar de tentoonstellingspagina >>>

In de 18de eeuw vonden er grote politieke veranderingen plaats in het door de Engelsen overgenomen Nieuw-Nederland. De kolonisten waren ontevreden dat zij geen inspraak hadden in het Engelse bestuur van het gebied. In 1775 begon de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog en in 1783 werd de onafhankelijkheid getekend. Afstammelingen van Nederlandse kolonisten hebben een rol gespeeld bij deze strijd en de ondertekening van de grondwet.

In Flatbush hield de hechte Nederlandse gemeenschap zichzelf zorgvuldig in stand. Ze waren met elkaar verbonden door huwelijken, lidmaatschap van de kerk in Flatbush en gedeelde tradities. Het vasthouden aan de Nederlandse taal tijdens kerkdiensten en in officiële documenten speelde hierin een grote rol. Veel families in Flatbush verdienden hun geld als boer. Het zware werk werd in de 18de eeuw echter gedaan door tot slaafgemaakten. In de staat New York nam de slavenarbeid na de Onafhankelijkheidsoorlog geleidelijk aan af. Boeren in de omgeving van Flatbush bleven hier aan vasthouden.

 

18e eeuw Anna

Anna
22 mei 1751
Center for Brooklyn History

Er zijn weinig bronnen beschikbaar die ons iets kunnen vertellen over het persoonlijke leven van tot slaafgemaakten uit de omgeving van Brooklyn voor de Onafhankelijkheidsoorlog. Tot slaafgemaakten werden destijds niet gezien als mensen, maar als handelswaar. In deze verkoopakte van de slaafgemaakte Anna, verkocht Gilleyam Cornel haar voor 38 pond aan Jan Lefferts. In deze akte wordt over haar gesproken als ‘Anna om te hebben en te houden’.

 

 

18e eeuw Angelica Schuyler

Angelica Schuyler Church (1757-1815)
1790
Granger Academic

Angelica Schuyler Church had Nederlandse roots en kwam uit een rijke agrarische familie. Als dochter van generaal Philip Schuyler mocht ze aanwezig zijn bij de inauguratie van George Washington als eerste president van de Verenigde Staten. In de 18de eeuw werd de Nederlandse taal nog veel gebruikt. Zo kreeg Angelica regelmatig brieven die in het Nederlands waren geschreven.

 

Terug naar de tentoonstellingspagina >>>