Breuckelen
- Gegevens
- Categorie: Ongecategoriseerd
- Gepubliceerd op dinsdag 22 juni 2021 08:27
- Geschreven door Marloes Koelewijn
- Hits: 6939
Terug naar de tentoonstellingspagina >>>
In 1646 heette Amerika helemaal geen Amerika en was het ook nog niet één staat. In 1609 ging de Engelsman Henry Hudson in opdracht van de Nederlandse Republiek op zoek naar een handelsroute over zee naar Azië. Hudson ging na lang zoeken uiteindelijk aan wal bij het huidige Manhattan en legde hiermee de basis voor handelscontacten van de Republiek met de oorspronkelijke bewoners. Nederlandse handelaren waren vooral geïnteresseerd in beverbont dat daar te krijgen was. In 1624 stichtte de West-Indische Compagnie (WIC) de provincie Nieuw-Nederland. Het gebied dat bestond uit de huidige staten New-York, New Jersey en Delaware. Een jaar later kwamen de eerste gezinnen in Nieuw-Nederland wonen én werd Nieuw-Amsterdam (het huidige New York) gesticht.
Er werden geleidelijk aan steeds meer nederzettingen gesticht. In Nieuw-Nederland kregen veel plaatsen bestaande Nederlandse namen. Breuckelen, waarvan de naam in de loop der tijd is verengelst tot Brooklyn, is één van de vele voorbeelden. Onderzoekers hebben verschillende verklaringen voor de naamgeving van Breuckelen. Vaak wordt aangenomen dat Breuckelen werd gesticht door inwoners van Breukelen. Dat is alleen niet het geval. Beniuewd naar hoe het wel zit? Bezoek onze tentoonstelling en kom erachter!
Stichting Breukelen
21 mei 1646
New York State Archives
Op 21 mei 1646 stichtte de WIC op het Lange Eiland, nu bekend als Long Island, het dorp Breuckelen. In dit document is wettelijk vastgelegd dat de inwoners van Breuckelen de schepenen Bout en Van Rossum moesten gehoorzamen. Als ze dit niet deden, raakten ze hun gekregen stuk grond kwijt. Als Bout en Van Rossum het werk voor twee personen te zwaar vonden, mochten ze twee andere schepenen aanwijzen om hen te helpen. Dit werd uiteindelijk ook gedaan.
De Lefferts
Jaartal onbekend
Center for Brooklyn History
Op deze tekening zie je het huis van de familie Lefferts, die decennialang tot de rijkste meest invloedrijke Nederlandse gezinnen van Brooklyn behoorde. Pieter Janse Hagewout vertrok met zijn gezin vanuit Nederland naar Midwout. De nakomelingen van zijn zoon, Leffert Pieterse, hebben een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van Brooklyn.
Terug naar de tentoonstellingspagina >>>
Tweet |