Cursus paleografie

Categorie: Nieuws
Gemaakt op vrijdag 01 oktober 2021 10:03
Gepubliceerd op donderdag 07 oktober 2021 09:10
Geschreven door Marloes Koelewijn
Hits: 661

Dit najaar organiseren wij een beginnerscursus paleografie. Paleografie is het lezen en ontcijferen van oude handschriften. De cursus vindt plaats donderdagavonden van 4 november tot en met 2 december.

Wist je dat mensen in de 17e eeuw met een compleet ander handschrift schreven dan wij dat vandaag de dag doen? Ze hanteerden wel hetzelfde alfabet, maar alle letters schreven ze op een andere manier. Misschien ben je tijdens het doen van historisch onderzoek wel eens gestuit op een mooie maar priegelig geschreven bron waar je niet wijs uit kon worden. Wij kunnen je daarmee helpen! In de cursus paleografie leer je de basis van het lezen van schrift uit de zeventiende eeuw. Na een inleiding over de ontwikkeling van het schrift leer je over de belangrijkste afkortingstekens en andere symbolen. Daarna komt de manier van transcriberen (het zo nauwkeurig mogelijk overschrijven) aan bod en lees je diverse teksten afkomstig uit de archieven van het RHCVV.

Lessen en locatie:
De cursus paleografie bestaat uit 5 lessen. Deze vinden plaats op de donderdagavond van 19.30-21.00 uur vanaf 4 november tot en met 2 december, op onze locatie aan de Schepersweg 6E in Breukelen (Cultuurhuis).

Kosten
De kosten van de cursus, 5 lessen, inclusief lesmateriaal, koffie en thee, bedragen € 85,- per persoon

Aanmelden
Meldt je aan voor deze cursus via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Je ontvangt na aanmelding een bevestiging van je definitieve aanmelding en de gegevens voor de betaling.

priegel