Stichtse Vecht

Stichtse Vecht

De gemeente Stichtse Vecht is op 1 januari 2011 ontstaan door samenvoeging van de voormalige gemeenten Maarssen, Breukelen en Loenen. De gemeente heeft zo'n 63.000 inwoners. Stichtse Vecht ligt tussen de steden Amsterdam en Utrecht en telt een aantal kernen, veelal bestaand uit dorpen of buurtschappen.Lees meer >>
De Ronde Venen

De Ronde Venen

De Ronde Venen is op 1 januari 2011 ontstaan door de samenvoeging van de voormalige gemeenten Abcoude en De Ronde Venen. De gemeente telt bijna 43.000 inwoners en ligt op een steenworp afstand van Amsterdam, Schiphol en Utrecht. De belangrijkste woonkernen in de gemeente zijn de dorpen en buurtschappen Mijdrecht, Vinkeveen, Waverveen, Wilnis, Abcoude...Lees meer >>
De Bilt

De Bilt

De Bilt is een fusiegemeente die in 2001 is ontstaan na samenvoeging van de gemeenten Maartensdijk en De Bilt. Het gebied dankt zijn bestaan aan de grootschalige ontginningen van het waterrijke veen- en moerasgebied, die in de 12e eeuw zijn begonnen.Lees meer >>
Weesp

Weesp

De geschiedenis van Weesp gaat terug tot ver in de middeleeuwen. In het jaar 1156 komt de naam voor het eerst voor in een oorkonde van de bisschop van Utrecht. De naam “Weesp” betekent: “weide aan het water”. In 1355 krijgt Weesp van hertog Willem van Beieren stadsrechten. Het stadsrecht is één van de oudste archiefstukken van het gemeentearchief...Lees meer >>

Toon mij nieuws uit de gemeente:

Afscheid projectmedewerker Nathan Looije

Door Nathan Looije, 09-07-2021.

De afgelopen vier maanden heb ik als projectmedewerker Educatie en Erfgoed met veel plezier meegewerkt aan de tentoonstelling ‘Met een koffer vol naar Brooklyn.’ In de beginfase was ik verantwoordelijk voor het opzetten van een breed onderzoek naar de rol van Nederlanders in de kolonisatie van Amerika. De aanleiding voor deze tentoonstelling was de band tussen Brooklyn en Breukelen, maar ik vond het leuk dat ik bij het onderzoek breder mocht kijken. Naast de verhalen binnen gemeentes van het RHCVV mocht ik ook een blik werpen op het grote verhaal van Nederlanders in Amerika. Voor het onderzoek heb ik met name ons eigen archief en het (digitale) New York State Archives doorgespit. Ik werd erg enthousiast van alle verhalen die ik tegenkwam, waarvan een selectie te bewonderen is in de tentoonstelling.

Tijdens deze periode heb ik veel geleerd over wat er allemaal komt kijken bij het ontwikkelen van een tentoonstelling. Van de inrichting van de tentoonstellingsruimte tot het uitprinten en bijsnijden van replica’s voor in de vitrines. Daarnaast heb ik ook meegedacht over de manier waarop we de tentoonstelling visueel en educatief aantrekkelijk konden maken. Voor mij was de grootste uitdaging om teksten voor in de tentoonstelling in een toegankelijke toon te schrijven en ik vind dat ik daar steeds beter in geworden ben.

Er zijn twee punten uit de tentoonstelling die ik graag nog even uit wil lichten. Ten eerste vind ik het erg leuk dat mijn oma bereid was om het 19de-eeuwse recept voor Nederlandse wafels uit te proberen. Dit geeft wat mij betreft een extra dimensie aan de tentoonstelling, waarbij bezoekers ook de kans krijgen om het recept thuis uit te proberen. Daarnaast ben ik tevreden met de ontdekking dat op de website van de New York State Archives het verkeerde document over de stichting van Breuckelen stond. Ik heb contact met hen opgenomen en hen hierop geattendeerd. Vervolgens werd gelukkig het juiste document over de stichting online gezet en dat konden we weer gebruiken in de tentoonstelling. Dit laat voor mij het belang zien om altijd kritisch onderzoek te verrichten en niet alles voor waar aan te nemen. Als RHCVV-team mogen wij echt trots zijn op deze tentoonstelling!

Ook heb ik ene bijdrage kunnen leveren aan de digitale tentoonstelling ‘Archief als getuige van de Tweede Wereldoorlog’. Ik kreeg de kans om mee te werken aan een aantal video’s. Er kwamen verschillende verhalen aan bod over de verduistering, dwangarbeid en klokkenroof binnen de gemeentes van het RHCVV. Het was erg leerzaam om te kijken hoe je informatie het best kunt overbrengen via beeld. Daarnaast was het ook nog eens heel leuk om te doen!

Tenslotte wil ik het RHCVV-team bedanken voor de gezellige werksfeer die ik heb ervaren tijdens mijn periode bij het RHCVV. Iedereen was altijd in voor een praatje, maar ze wisten ook heel goed wanneer er even de schouders onder gezet moest worden om het werk af te krijgen. In het bijzonder Suzanne Lekkerkerker, waar ik heel prettig mee heb samengewerkt en veel van heb geleerd op het gebied van het ontwikkelen van tentoonstellingen. Tot mijn grote vreugde ben ik voor na de zomer aangenomen als collectiebeheerder bij het gemeentearchief Zeist. Hopelijk kan ik de zaken die ik hier bij het RHCVV geleerd heb toepassen bij mijn nieuwe baan.

Wij willen Nathan bedanken voor zijn inzet en harde werken! Wij wensen hem veel plezier en succes met zijn nieuwe baan en hopen hem nog eens op het archief te zien.

Nathan met Ap
Foto: Projectmedewerker Educatie en Erfgoed Nathan Looije (rechts) met burgemeester Ap Reinders (links)
bij de opening van de tentoonstelling 'Met een koffer vol naar Brooklyn', 23-06-2021.

Om RHC Vecht en Venen goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.