Nationale Herdenking 15 augustus 1945

Categorie: Nieuws
Gemaakt op vrijdag 07 augustus 2020 12:26
Gepubliceerd op woensdag 12 augustus 2020 13:06
Geschreven door Marloes Koelewijn
Hits: 1003

Op 15 augustus staan we in Nederland stil bij het eind van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië en herdenken we alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. Waar in Nederland met 5 mei de bevrijding uitbundig werd gevierd, was op dat moment vrede en vrijheid voor de bevolking van Nederlands-Indië nog heel ver weg.

In onze regio wordt op zaterdag 15 augustus op verschillende manieren aandacht besteed aan de Nationale Herdenking 15 augustus 1945. Hieronder lees je wat er in welke gemeente plaatsvindt:

Stichtse Vecht
Op zaterdag 15 augustus wordt in de Pauluskerk in Breukelen om 15.00 uur een herdenkingsdienst gehouden. De herdenkingsdienst heeft iederjaar een thema, dit jaar is dat thema: '75 jaar Vrijheid, maar nog niet voor iedereen in voormalig Nederlands-Indië'. Mevrouw Lily van Lawick van Pabst-Anthonijsz zal vertellen over haar persoonlijke ervaringen tijdens de Japanse bezetting. Wethouder Maarten van Dijk houdt vervolgens, als vertegenwoordiger van de gemeente Stichtse Vecht, een toespraak. Wil je de herdenking bijwonen? Dit kan, er zijn nog wat plekken over, aanmelden is wel noodzakelijk. Stuur dan een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of meld je telefonisch aan via 0346-265477.

De Bilt
Op zaterdag 15 augustus om 13.00 uur wordt bij het oorlogsmonument naast gemeentehuis Jaglust een sobere en besloten herdenkingsdienst gehouden. Er worden kransen gelegd door loco-commisaris Van Essen, namens de provincie Utrecht, burgermeester Sjoerd Potters, namens gemeente De Bilt, en mevrouw Echter die de verschrikkingen persoonlijk meemaakte, legt een krans namens eenieder die dit jaar helaas afwezig moet blijven. Wegens coronamaatregelen is de herdenking niet toegankelijk voor publiek, RTV Utrecht neemt de herdenking op en kort na de plechtigheid zal deze opname beschikbaar zijn op www.rtvutrecht.nl.

Weesp en De Ronde Venen
In Weesp wordt sinds 2013 jaarlijks op 15 augustus een herdenkingsdienst in de Weesper Synagoge gehouden, tot hun spijt kan deze dit jaar helaas geen doorgang vinden in verband met coronamaatregelen. Zij hopen de herdenking volgend jaar weer te kunnen voortzetten. In de gemeente De Ronde Venen wordt dit jaar in verband met de coronamaatregelen helaas ook geen herdenking gehouden. 

Meer informatie
Wil je meer weten over de Nationale Herdenking 15 Augustus 1945? Neem dan een kijkje op deze website waar je meer over dit onderwerp kan lezen. 

Biljet van overgave van Japan
Foto: Biljet van overgave van Japan, 1945, GAW035 - Collectie WOII Weesp.