Stichtse Vecht

Stichtse Vecht

De gemeente Stichtse Vecht is op 1 januari 2011 ontstaan door samenvoeging van de voormalige gemeenten Maarssen, Breukelen en Loenen. De gemeente heeft zo'n 63.000 inwoners. Stichtse Vecht ligt tussen de steden Amsterdam en Utrecht en telt een aantal kernen, veelal bestaand uit dorpen of buurtschappen.Lees meer >>
De Ronde Venen

De Ronde Venen

De Ronde Venen is op 1 januari 2011 ontstaan door de samenvoeging van de voormalige gemeenten Abcoude en De Ronde Venen. De gemeente telt bijna 43.000 inwoners en ligt op een steenworp afstand van Amsterdam, Schiphol en Utrecht. De belangrijkste woonkernen in de gemeente zijn de dorpen en buurtschappen Mijdrecht, Vinkeveen, Waverveen, Wilnis, Abcoude...Lees meer >>
De Bilt

De Bilt

De Bilt is een fusiegemeente die in 2001 is ontstaan na samenvoeging van de gemeenten Maartensdijk en De Bilt. Het gebied dankt zijn bestaan aan de grootschalige ontginningen van het waterrijke veen- en moerasgebied, die in de 12e eeuw zijn begonnen.Lees meer >>
Weesp

Weesp

De geschiedenis van Weesp gaat terug tot ver in de middeleeuwen. In het jaar 1156 komt de naam voor het eerst voor in een oorkonde van de bisschop van Utrecht. De naam “Weesp” betekent: “weide aan het water”. In 1355 krijgt Weesp van hertog Willem van Beieren stadsrechten. Het stadsrecht is één van de oudste archiefstukken van het gemeentearchief...Lees meer >>

Toon mij nieuws uit de gemeente:

Beginnerscursus genealogie bij het RHCVV

In september en oktober starten wij weer met de beginnerscursus genealogie op de donderdagavond en vrijdagmiddag, meld je snel aan!

In deze cursus leer je de basisvaardigheden van de genealogie (stamboomonderzoek). Je maakt kennis met primaire bronnen, zoals de burgerlijke stand, en secundaire bronnen, zoals het notarieel archief. Het wordt steeds makkelijker om vanuit huis in deze bronnen te zoeken naar gegevens, omdat steeds meer gedigitaliseerde informatie te vinden is op het internet. Maar hoe vind je je weg in die eindeloze hoeveelheid informatie? En hoe betrouwbaar is datgene wat je vind? Kunnen we daadwerkelijk wel alles vinden via het internet? En hoe maak je daar een overzichtelijke stamboom van?

Allemaal vragen waarop tijdens de cursus antwoord zal worden gegeven. Stap voor stap zal worden uitgelegd hoe je moet zoeken in bronnen als de burgerlijke stand, de bevolkingsregisters en de doop-, trouw- en begraafboeken, maar ook in een aantal belangrijke internetportals.

Tijdens de lessen word je aan de hand meegenomen in de onderzoekssystematiek (hoe je stap voor stap je onderzoek uitvoert) en geven we uitleg over de verschillende bronnen. Maar je gaat ook vooral zélf aan de slag met je onderzoek. Tijdens alle middagen (of avonden) is er ruimte om zelf onderzoek te doen waarbij deskundige hulp tot je beschikking staat.

Komen je voorouders niet uit deze regio? Geen probleem! Juist omdat we met veel digitale bronnen aan de slag gaan, hebben we ook toegang tot veel informatie in het hele land. De cursus wordt afgesloten met een rondleiding door het archiefdepot.

Coronamaatregelen
Wij houden de ontwikkelingen rondom het coronavirus nauwlettend in de gaten en nemen maatregelen waar nodig. Mocht het zo zijn dat het niet mogelijk is de cursus in september op locatie door te laten gaan, dan zullen we proberen een passende oplossing te vinden. Uiteraard zullen we cursisten dan tijdig informeren.

Het RHCVV hanteert in verband met het coronavirus uitgebreide veiligheids- en hygiënemaatregelen en volgt het RIVM. Je vindt ons coronaprotocol hier. Zo zorgen wij ervoor dat u zo fijn en prettig mogelijk door het gebouw kunt bewegen.

Foto nieuwsbrief genealogiecursus
Foto: Portret gezin Lodewijk Schiethart, juli 1887 (RHC Vecht en Venen, Sch0010)

Docent Sander Wegereef (Historio)
Cursusdata:

Donderdagavond 3, 10, 17 september en 1 en 8 oktober (5 lessen) Nog 4 plaatsen beschikbaar.

óf vrijdagmiddag 4, 11, 18 september en 2 en 9 oktober (5 lessen). Vol!

Tijd:

Donderdagavond van 19:00-21:00 uur

óf vrijdagmiddag van 14:00-16:00 uur.

Locatie: Studiezaal van het RHC Vecht en Venen (Schepersweg 6E in Breukelen)
Kosten: 75 euro (dit is incl. koffie en cursusmateriaal)
Deelnemers:

maximaal 8 personen.

Aanmelden kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Om RHC Vecht en Venen goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.