Stichtse Vecht

Stichtse Vecht

De gemeente Stichtse Vecht is op 1 januari 2011 ontstaan door samenvoeging van de voormalige gemeenten Maarssen, Breukelen en Loenen. De gemeente heeft zo'n 63.000 inwoners. Stichtse Vecht ligt tussen de steden Amsterdam en Utrecht en telt een aantal kernen, veelal bestaand uit dorpen of buurtschappen.Lees meer >>
De Ronde Venen

De Ronde Venen

De Ronde Venen is op 1 januari 2011 ontstaan door de samenvoeging van de voormalige gemeenten Abcoude en De Ronde Venen. De gemeente telt bijna 43.000 inwoners en ligt op een steenworp afstand van Amsterdam, Schiphol en Utrecht. De belangrijkste woonkernen in de gemeente zijn de dorpen en buurtschappen Mijdrecht, Vinkeveen, Waverveen, Wilnis, Abcoude...Lees meer >>
De Bilt

De Bilt

De Bilt is een fusiegemeente die in 2001 is ontstaan na samenvoeging van de gemeenten Maartensdijk en De Bilt. Het gebied dankt zijn bestaan aan de grootschalige ontginningen van het waterrijke veen- en moerasgebied, die in de 12e eeuw zijn begonnen.Lees meer >>
Weesp

Weesp

De geschiedenis van Weesp gaat terug tot ver in de middeleeuwen. In het jaar 1156 komt de naam voor het eerst voor in een oorkonde van de bisschop van Utrecht. De naam “Weesp” betekent: “weide aan het water”. In 1355 krijgt Weesp van hertog Willem van Beieren stadsrechten. Het stadsrecht is één van de oudste archiefstukken van het gemeentearchief...Lees meer >>
Uw zoekacties: Gemeente Loenen, 1811-1943 (1956)

1024 Gemeente Loenen, 1811-1943 (1956)

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
Geschiedenis van de gemeente
Archief
Inventarisatie
Lijst van afbeeldingen
Inventaris
Gedeponeerde en in bewaring gegeven archieven, na 1811
Archief van de Gezondheidscommissie voor Loenen c.a, 1903-1931
1024 Gemeente Loenen, 1811-1943 (1956)
Inventaris
Gedeponeerde en in bewaring gegeven archieven, na 1811
Archief van de Gezondheidscommissie voor Loenen c.a, 1903-1931
Op grond van art. 23 van de Gezondheidswet van 21 juni 1901 (Stbl.157), werd voor elke gemeente van meer dan 18 000 inwoners een gezondheidscommissie ingesteld; voorts voor twee of meer in één provincie gelegen (kleine) gemeenten voorzover ze gezamenlijk niet meer dan 40 000 inwoners hadden. In de provincie Utrecht werden gezondheidscommissies ingesteld in Utrecht, Amersfoort, Baarn, Zeist, Wijk bij Duurstede en Loenen. De gezondheidscommissie te Loenen werd ingesteld bij K.B. van 25 juni 1902. Hierbij sloten zich de volgende gemeenten aan: Abcoude-Baambrugge, Abcoude-Proostdij, Breukelen-Nijenrode, Breukelen-St. Pieters, Haarzuilens, Harmelen, Kamerik, Kockengen, Laag-Nieuwkoop, Loenen, Loenersloot, Loosdrecht, Maarssen, Maarsseveen, Mijdrecht, Oudenrijn, Ruwiel, Tienhoven, Veldhuizen, Vinkeveen, Vleuten, Vreeland, Wilnis, Zegveld en Zuilen.
De commissies hadden tot taak: 'aanwijzing te doen van- en het bevorderen van middelen die strekken tot verbetering der volksgezondheid en handhaving der wetten en verordeningen in verband met de volksgezondheid vastgesteld'. In de praktijk kwam dit vooral neer op het adviseren van aangesloten gemeenten inzake het verlenen van bouwvergunningen en hinderwetvergunningen, het onbewoonbaar verklaren van woningen, het aanbrengen van rioleringen, het maken van verordeningen in het belang van de volksgezondheid en -in het algemeen- het aanpakken van zaken welke gevaar op zouden kunnen leveren voor de volksgezondheid (besmettelijke ziekten e.d.)
De gezondheidscommissie bestond uit vijf leden, die door de Commissaris in de provincie -op aanbeveling van de betrokken gemeentebesturen- werden benoemd, geschorst en ontslagen. Eén van de leden werd bovendien als voorzitter aangewezen. De gezondheidscommissie werd bijgestaan door een secretaris, die eveneens werd benoemd, geschorst en ontslagen door de Commissaris in de provincie. De benoeming geschiedde voor vijf jaren. Het ambt van secretaris was verenigbaar met dat van lid der commissie. De secretaris genoot een vaste toelage, die door Gedeputeerde Staten werd vastgesteld. De commissie werd met ingang van 18 januari 1934 opgeheven; de toenmalige secretaris W.H. Wilnis werd met ingang van die datum ontslagen.
Het archief van de gezondheidscommissie voor Loenen c.a. bestrijkt de periode 1903-1931 en beslaat ongeveer twee strekkende meter. Het archief bestaat voornamelijk uit een serie ingekomen en minuten van uitgegane stukken, welke alfabetisch op afzender c.q. geadresseerde zijn gerangschikt. De meeste correspondentie kwam van de aangesloten gemeentebesturen; deze treft men aan onder de eerste letter van de naam van de betreffende gemeente, bijvoorbeeld onder de A: Abcoude.
Ook de correspondentie met andere instanties en ook de 'interne post' (van leden en subcommissies) treft men onder de verschillende letters aan. Zo vindt men onder de C steeds stukken van en aan de Commissaris van de Koningin, onder de D 'Diversen' (hieronder ook afschriften van jaarrekeningen en jaarverslagen). De correspondentie met Gedeputeerde Staten vindt men onder de G; die met de Hoofdinspecteur van de Volksgezondheid onder de H en die met de Inspecteur onder de I. De stukken van en aan leden van de commissie bevinden zich onder de L en die van en aan subcommissies onder de S. De notulen en de agenda's van de vergaderingen -voorzover bewaard gebleven- bevinden zich onder de letter V.
Kenmerken
Datering:
1811-1943 (1956)
Auteur:
drs. F.E. Brouwer
Datering toegang:
1993
Omvang in meters:
40,0
Openbaarheid:
Beperkt openbaar: geboorten na 100 jaar, huwelijken en echtscheidingen na 75 jaar, overlijden na 50 jaar
Rechtsvoorgangers:
Loenen-Kronenburg, Loenen-Nieuwersluis
Soort toegang:
Inventaris
Hoofdrubriek:
02. Gerechts- en gemeente-archieven
Subrubriek:
07.02 Politiek, bestuur en administratie
Gemeente:
Stichtse Vecht
Plaatsnaam:
Loenen
Archiefbewaarplaats:
Breukelen
Herkomst:
Wet
AVG:
Namen van wellicht nog levende personen zijn in deze inventaris afgeschermd en scans die wellicht de persoonsgegevens van nog levende personen bevatten zijn verwijderd in verband met de AVG
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen. Toegang 1024: Gemeente Loenen, 1811-1943 (1956)
VERKORT:
NL-BklVV 1024
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS

Om RHC Vecht en Venen goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.