Stichtse Vecht

Stichtse Vecht

De gemeente Stichtse Vecht is op 1 januari 2011 ontstaan door samenvoeging van de voormalige gemeenten Maarssen, Breukelen en Loenen. De gemeente heeft zo'n 63.000 inwoners. Stichtse Vecht ligt tussen de steden Amsterdam en Utrecht en telt een aantal kernen, veelal bestaand uit dorpen of buurtschappen.Lees meer >>
De Ronde Venen

De Ronde Venen

De Ronde Venen is op 1 januari 2011 ontstaan door de samenvoeging van de voormalige gemeenten Abcoude en De Ronde Venen. De gemeente telt bijna 43.000 inwoners en ligt op een steenworp afstand van Amsterdam, Schiphol en Utrecht. De belangrijkste woonkernen in de gemeente zijn de dorpen en buurtschappen Mijdrecht, Vinkeveen, Waverveen, Wilnis, Abcoude...Lees meer >>
De Bilt

De Bilt

De Bilt is een fusiegemeente die in 2001 is ontstaan na samenvoeging van de gemeenten Maartensdijk en De Bilt. Het gebied dankt zijn bestaan aan de grootschalige ontginningen van het waterrijke veen- en moerasgebied, die in de 12e eeuw zijn begonnen.Lees meer >>
Weesp

Weesp

De geschiedenis van Weesp gaat terug tot ver in de middeleeuwen. In het jaar 1156 komt de naam voor het eerst voor in een oorkonde van de bisschop van Utrecht. De naam “Weesp” betekent: “weide aan het water”. In 1355 krijgt Weesp van hertog Willem van Beieren stadsrechten. Het stadsrecht is één van de oudste archiefstukken van het gemeentearchief...Lees meer >>

Toelichting

U vind hier de antwoorden op veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij? Wij helpen u graag verder via chat, e-mail, telefoon en natuurlijk in een van onze studiezalen.

Veelgestelde vragen

Waarom zijn sommige afbeelding niet op de beeldbank in te zien?

  Dit heeft te maken met auteursrechten die erop zitten. Vorig jaar zijn diverse rechtszaken aangespannen door Pictoright tegen enkele Nederlandse archiefdiensten. De rechtbank heeft hierin uitgesproken dat de instellingen met het online tonen van de beeldcollectie inbreuk hebben gemaakt op de auteursrechten van de makers. Deze uitspraak heeft voor alle archieven, bibliotheken en musea in Nederland gevolgen. Ook het RHC Vecht en Venen dient voor het tonen van de beeldcollectie op de website toestemming voor online publicatie te verkrijgen van de makers van de afbeeldingen. Tegelijkertijd maken de brancheorganisaties van de archieven, bibliotheken en musea zich sterk voor de modernisering van het auteursrecht. Het huidige auteursrecht belemmert het online beschikbaar stellen van erfgoed dat met publiek geld wordt verzameld, beheerd, gedigitaliseerd en digitaal toegankelijk gemaakt. Indien u de betreffende afbeelding in wenst te zien, kunt u langskomen op onze studiezaal in Breukelen.

  Welke archieven worden in het RHC Vecht en Venen bewaard?

   Het RHC Vecht en Venen bewaart de archieven en collecties van de aangesloten gemeenten, kerkgenootschappen, stichtingen, verenigingen en andere particuliere organisaties. In onze depots liggen ook archieven van families en personen opgeslagen. Het betreft archieven binnen het werkgebied van het RHC Vecht en Venen met cultuur-historische waarde.

   Welke gegevens kan ik via de website van het RHC Vecht en Venen vinden?

    Onze website geeft een overzicht van de bronnen in onze depots: archieven en onze historische bibliotheek. Een selectie van de collectie foto's, prentbriefkaarten, kaarten, tekeningen en ander beeld-en geluidsmateriaal is tevens online toegankelijk.

    Moet ik een afspraak maken om het RHC Vecht en Venen te bezoeken?

     Wanneer u in Breukelen langskomt op dinsdag of donderdag is dit niet nodig. U kunt tijdens de openingstijden zonder afspraak langskomen. Wanneer u de studiezaal in Breukelen wilt bezoeken op een woensdag dient u vooraf een afspraak te maken. Het formulier hiervoor vindt u hier. Voor een bezoek aan de studiezaal in Weesp tijdens de ochtenduren is een afspraak maken ook niet nodig. Enkel voor het inzien van bouwdossiers dient u vooraf een afspraak te maken, het formulier hiervoor vindt u hier. Meld u zich bij elk bezoek aan de balie. Wij registreren al onze bezoekers voor de veiligheid van onze collecties en voor statistische gegevens.

     Kan ik van te voren stukken aanvragen?

      In principe is het niet nodig om van te voren stukken aan te vragen, dat kan gewoon tijdens uw bezoek aan de studiezaal. Als u thuis al vooronderzoek hebt gedaan op onze website, kunt u in een mailtje laten weten welke stukken u wilt inzien. Vermeld hierbij uw naam en telefoonnummer, de toegangscode van het archief waaruit u stukken wilt inzien en de nummers van de stukken.

      Moet ik betalen voor het aanvragen en inzien van stukken?

       Nee, het aanvragen en inzien van archiefstukken is gratis. Ook voor uitleg en advies van onze studiezaalmedewerkers hoeft u niet te betalen. Wel betaalt u voor fotokopieën, scans van foto’s en voor onderzoek dat u door ons laat verrichten (zie onze tarievenlijst).

       Mag ik foto's van archiefstukken maken?

        U mag fotograferen in de studiezaal. Hierbij staat voorop dat u de stukken zorgvuldig behandelt en dat andere bezoekers rustig onderzoek kunnen doen. Daarom mag u alleen fotograferen zonder flits en heeft u het geluid van uw camera uit staan. Zie ook het bezoekersreglement.

        Mag ik alle archiefstukken inzien?

         De meeste archiefstukken bij het RHC zijn openbaar. De uitzonderingen zijn:

         • bescheiden van gemeentearchieven jonger dan 20 jaar
         • boeken en archiefbescheiden die eerst gerestaureerd moeten worden (raadpleging zou leiden tot onherstelbare schade)
         • bescheiden die vanwege privacy nog niet openbaar zijn, bijv. de registers van de Burgerlijke Stand: geboorteakten zijn na 100 jaar openbaar, huwelijksakten na 75 jaar en overlijdensakten na 50 jaar
         • niet openbare bescheiden aangegeven in de inventarissen

         Kan ik archiefstukken die niet openbaar zijn, toch inzien?

          Dat is onder voorwaarden soms mogelijk. Voor niet-openbare gemeentearchieven dient u schriftelijk toestemming te vragen aan de streekarchivaris. Ook vragen wij u een onderzoekerverklaring te tekenen.  Gaat het om inzage van niet-openbare stukken uit particuliere archieven? In deze gevallen heeft u schriftelijke toestemming nodig van de persoon of instantie die het archief in bewaring heeft gegeven. De schriftelijke toestemming overlegt u aan de studiezaalmedewerker.

          Hoe bereid ik mijn bezoek aan het RHC Vecht en Venen voor?

           Als u stamboomonderzoek doet, probeer dan geboortedatum, geboorteplaats, huwelijksdatum en woonplaats te achterhalen van de personen naar wie u onderzoek wilt doen. Neem deze gegevens mee bij uw bezoek aan onze studiezaal.
           Doet u historisch onderzoek? Kijk dan eerst in onze collectie en noteer de toegangsnummers en eventuele inventarisnummer van de archieven en bescheiden die voor u van belang zijn.

           Hoe kan ik mijn stamboom uitzoeken?

            Stamboomonderzoek kan op allerlei manieren. Begin altijd met het verzamelen van gegevens over uw ouders, grootouders en andere familieleden. Vooral geboortedata en woonplaatsen zijn van belang. Met behulp van deze gegevens kunt u verder zoeken in de burgerlijke stand (vanaf 1811), bevolkingsregisters (circa 1850-1940) en doop-, trouw- en begraafboeken van vóór 1811. Veel is tegenwoordig al op internet te vinden. Zie bijvoorbeeld de tab “Collectie" op onze website.

            Ik zoek mijn voorouders op de website maar krijg geen treffers. Hoe kan dat?

             Dat komt omdat nog niet alle bronnen voor voorouderonderzoek digitaal toegankelijk zijn.

             Heeft het RHC Vecht en Venen bouwtekeningen van mijn huis?

              Staat uw huis in de gemeente Stichtse Vecht, De Bilt of De Ronde Venen? Als uw huis na 1903 is gebouwd of verbouwd, zijn hier mogelijk bouwtekeningen van bewaard gebleven. U kunt uw bezoek voorbereiden door te zoeken in onze collecties van aanwezige bouwdossiers. Mocht dat niets opleveren en dateert uw huis van vóór 1940, dan is een bezoek aan het RHC Vecht en Venen, locatie Breukelen, misschien toch de moeite waard.
              Neem bij een bezoek aan onze studiezaal altijd zoveel mogelijk gegevens over uw woning mee. Oude adressen, eerste bewoners en oude kadastrale gegevens kunnen u helpen bij uw onderzoek.

              Bent u op zoek naar een bouwtekening van een gebouw in Weesp? Vul dan het aanvraagformulier voor de bouwplannen in Weesp in. Onze medewerkers zullen dan contact met u opnemen voor een afspraak.

              Kan ik iets laten uitzoeken door het RHC Vecht en Venen?

               U bent van harte welkom in onze studiezaal om zelf onderzoek te doen. Mocht u daartoe niet in de gelegenheid zijn, dan kunt u een schriftelijk verzoek om inlichtingen indienen. Zie hiervoor onze tarievenlijst op de website. Als blijkt dat de onderzoekskosten meer dan €50,00 bedragen, krijgt u eerst een bericht. Schriftelijke inlichtingen gelden niet voor bouwtekeningen. Hiervoor moet u altijd zelf naar de studiezaal komen.

               Ik heb oude paperassen, foto’s of films in huis die ik wel kwijt wil. Kan ik daarmee bij jullie terecht?

                Het RHC Vecht en Venen beheert veel materiaal over het werkgebied. We zijn geïnteresseerd in materiaal dat informatie bevat over de streek en een aanvulling vormt op onze collectie. U kunt hierover telefonisch of per Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. contact met ons opnemen.


                Om RHC Vecht en Venen goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.