Stichtse Vecht

Stichtse Vecht

De gemeente Stichtse Vecht is op 1 januari 2011 ontstaan door samenvoeging van de voormalige gemeenten Maarssen, Breukelen en Loenen. De gemeente heeft zo'n 63000 inwoners. Stichtse Vecht ligt tussen de steden Amsterdam en Utrecht en telt een aantal kernen, veelal bestaand uit dorpen of buurtschappen.Lees meer >>
De Ronde Venen

De Ronde Venen

De Ronde Venen is op 1 januari 2011 ontstaan door de samenvoeging van de voormalige gemeenten Abcoude en De Ronde Venen. De gemeente telt bijna 43000 inwoners en ligt op een steenworp afstand van Amsterdam, Schiphol en Utrecht. De belangrijkste woonkernen in de gemeente zijn de dorpen en buurtschappen Mijdrecht, Vinkeveen, Waverveen, Wilnis, Abcoude...Lees meer >>
De Bilt

De Bilt

De Bilt is een fusiegemeente die in 2001 is ontstaan na samenvoeging van de gemeenten Maartensdijk en De Bilt. Het gebied dankt zijn bestaan aan de grootschalige ontginningen van het waterrijke veen- en moerasgebied, die in de 12e eeuw zijn begonnen.Lees meer >>
Weesp

Weesp

De geschiedenis van Weesp gaat terug tot ver in de middeleeuwen. In het jaar 1156 komt de naam voor het eerst voor in een oorkonde van de bisschop van Utrecht. De naam “Weesp” betekent: “weide aan het water”. In 1355 krijgt Weesp van hertog Willem van Beieren stadsrechten. Het stadsrecht is één van de oudste archiefstukken van het gemeentearchief...Lees meer >>
Uw zoekacties: Zwem- en waterpolovereniging Triton te Weesp, 1908-2008
xGAW095 Zwem- en waterpolovereniging Triton te Weesp, 1908-2008
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

GAW095 Zwem- en waterpolovereniging Triton te Weesp, 1908-2008
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
 
 
Inleiding
Na muziekvereniging de Adelaar (1984), postduivenvereniging De Hoop (1988) en voetbalvereniging Rapiditas (2002) is Triton de vierde vereniging in Weesp die het 100-jarig bestaan viert.
Door drie jonge zwemliefhebbers J.G. Nordemann, 19 jaar, en C. de Jongh en J.W. Bode, beide 17 jaar, werd op 12 augustus 1908 de zwem- en waterpolovereniging Triton opgericht. De vereniging telde direct 20 leden. Gezwommen werd er in het zwembad aan de Stationsweg bij de Spoorstraat dat in 1885 door particulieren was opgericht. Het zwembad had een badmeester die door de gemeente Weesp werd gesubsidieerd. Deze badmeester Koster werd adviserend lid van Triton.
In 1912 werd M.P. Vader voorzitter van Triton en hij zou dat 35 jaar blijven. Het is bijzonder dat er nog een verbinding is met die allereerste jaren doordat de dochter van deze voorzitter, mevrouw van Schooten-Vader, nog steeds een van de leden van Triton is. Bij gelegenheid van jubilea was en is zij een bron van informatie over de geschiedenis van Triton.
Voor de sport en speciaal voor de watersport in Weesp was Triton van veel belang. Triton zelf was in 1908 vooral gericht op heren-waterpolo. Vanaf 1911 werd er door de mannen competitie gespeeld. Daarnaast werd het zwemmen steeds belangrijker. Door Triton werd zwemmen in Weesp populair. Toen de particuliere zwembadeigenaren in financiële problemen kwamen was het duidelijk dat Weesp niet zonder zwembad kon en nam de gemeente Weesp in 1913 het bad over. Het zwembad werd vergroot ook al omdat op initiatief van Triton het gemeentebestuur besloot om het zwemmen als onderdeel van het vak gymnastiek in het leerplan van de openbare scholen op te nemen.
In 1917 werd ook een aparte damesafdeling opgericht onder de naam Amphitrite maar acht jaar later werd Triton een gemengde vereniging. De dames speelden competitie waterpolo vanaf 1931
Behalve waterpolo en zwemmen organiseerde Triton na de eerste wereldoorlog zomerzwemfeesten in de Vecht, je zou kunnen zeggen de voorloper van de sluis- en bruggefeesten. Onderdelen hiervan waren het hindernis-zwemmen en het tobbevaren en verkleedpartijen op het water, de zgn. waterpantomimes.
In het zwembad werden zwemwedstrijden georganiseerd.
Triton leverde in 1928 de eerste Weesper deelnemers aan de Olympische Spelen. In Amsterdam speelden toen drie leden van Triton in het Nederlandse mannenwaterpoloteam.
In 1937 kwam er een nieuw zwembad in de Vecht aan de Utrechtseweg. Door leden van Triton werd daar zelf een ondiep gedeelte gegraven.
Trainen kon niet echt in Weesp en er werd dan ook 45 jaar lang in zwemstadion Naarden geoefend. De leden gingen daarheen eerst met de Gooise stoomtram en later met eigen Triton-bussen.
Intussen was in de jaren 60 het zwemmen in de Vecht zo onhygiënisch dat het zwembad niet langer bruikbaar was. Door een grote actie kwam uiteindelijk zwembad Blijwater tot stand. Toen daar in 1988 een 25 meterbad kwam kon Triton helemaal in Weesp zwemmen.
De storm in 2002 waardoor het dak van Blijwater waaide had grote gevolgen voor Triton, er moest voor lange tijd buiten Weesp worden gezwommen.
Het archief
Inventaris
1. De vereniging
2. Waterpolo
3. Zwemmen
Documentatie
Kenmerken
Datering:
1908-2008
Auteur:
I.H.M.J. Kemperman-Wilke
Openbaarheid:
Volledig openbaar
Soort toegang:
Inventaris
Hoofdrubriek:
07. Gedeponeerde archieven
Subrubriek:
07.06 Cultuur, volksontwikkeling en religie
Licentie:
Gemeente:
Weesp
Plaatsnaam:
Weesp
Archiefbewaarplaats:
Weesp
Herkomst:
Schenking
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen. Toegang GAW095: Zwem- en waterpolovereniging Triton te Weesp, 1908-2008
VERKORT:
NL- BklVV GAW095
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS

Om RHC Vecht en Venen goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.