Stichtse Vecht

Stichtse Vecht

De gemeente Stichtse Vecht is op 1 januari 2011 ontstaan door samenvoeging van de voormalige gemeenten Maarssen, Breukelen en Loenen. De gemeente heeft zo'n 63000 inwoners. Stichtse Vecht ligt tussen de steden Amsterdam en Utrecht en telt een aantal kernen, veelal bestaand uit dorpen of buurtschappen.Lees meer >>
De Ronde Venen

De Ronde Venen

De Ronde Venen is op 1 januari 2011 ontstaan door de samenvoeging van de voormalige gemeenten Abcoude en De Ronde Venen. De gemeente telt bijna 43000 inwoners en ligt op een steenworp afstand van Amsterdam, Schiphol en Utrecht. De belangrijkste woonkernen in de gemeente zijn de dorpen en buurtschappen Mijdrecht, Vinkeveen, Waverveen, Wilnis, Abcoude...Lees meer >>
De Bilt

De Bilt

De Bilt is een fusiegemeente die in 2001 is ontstaan na samenvoeging van de gemeenten Maartensdijk en De Bilt. Het gebied dankt zijn bestaan aan de grootschalige ontginningen van het waterrijke veen- en moerasgebied, die in de 12e eeuw zijn begonnen.Lees meer >>
Weesp

Weesp

De geschiedenis van Weesp gaat terug tot ver in de middeleeuwen. In het jaar 1156 komt de naam voor het eerst voor in een oorkonde van de bisschop van Utrecht. De naam “Weesp” betekent: “weide aan het water”. In 1355 krijgt Weesp van hertog Willem van Beieren stadsrechten. Het stadsrecht is één van de oudste archiefstukken van het gemeentearchief...Lees meer >>

Scans beeldbank tijdelijk niet toegankelijk

Beste bezoeker,

De beeldcollectie van het RHC Vecht en Venen is een gevarieerde collectie bestaande uit duizenden afbeeldingen op bijvoorbeeld historisch en recent fotomateriaal, ansichtkaarten, luchtfoto’s, prenten.

De afgelopen periode was onze beeldcollectie beperkt toeganklijk i.v.m. ons onderzoek naar het auteurs- en portretrecht op afbeeldingen in onze beeldcollectie. Op deze pagina vindt u meer informatie over deze beperkte toegankelijkheid.

Beperkingen beeldbank

Kan ik de beschrijvingen van de afbeeldingen bekijken?

Jazeker, dat kan. Deze zijn te bekijken en te doorzoeken via onze website, zowel thuis als in de studiezaal.

Kan ik de scans van afbeeldingen bekijken?

De scans van afbeeldingen zijn alleen zichtbaar op computers in onze studiezaal te BreukelenScans van afbeeldingen waar géén auteurs- en/of portretrecht op berust zullen zo spoedig mogelijk wel zichbaar worden voor iedereen.

Kan ik de scans van afbeeldingen ook downloaden?

De scans van afbeeldingen zijn zowel thuis als in onze studiezaal niet te downloaden. Neemt u daarvoor contact op via e-mail, chat, telefoon of kom naar de studiezaal.

Waarom zijn de scans van afbeeldingen niet beschikbaar?

Vorig jaar zijn diverse rechtszaken aangespannen door Pictoright tegen enkele Nederlandse archiefdiensten. De rechtbank heeft uitgesproken dat de instellingen met het online tonen van de beeldcollectie inbreuk hebben gemaakt op de auteursrechten van de makers. Deze uitspraak heeft voor alle archieven, bibliotheken en musea in Nederland gevolgen. Ook het RHC Vecht en Venen dient voor het tonen van de beeldcollectie op de website toestemming voor online publicatie te verkrijgen van de makers van de afbeeldingen. Tegelijkertijd maken de brancheorganisaties van de archieven, bibliotheken en musea zich sterk voor de modernisering van het auteursrecht. Het huidige auteursrecht belemmert het online beschikbaar stellen van erfgoed dat met publiek geld wordt verzameld, beheerd, gedigitaliseerd en digitaal toegankelijk gemaakt.

Wanneer worden de scans weer beschikbaar?

Op dit moment zijn wij druk bezig met het uitzoeken van het auteurs- en portretrecht op afbeeldingen in onze beeldcollectie. Wij zullen na het onderzoek de scans weer stapsgewijs aan de beeldbank toevoegen. Wij werken er aan dat dit zo snel mogelijk gaat gebeuren.

Excuses voor het ongemak.

Klik hier om naar de beeldbank te gaan.

Om RHC Vecht en Venen goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.